Saturday, December 21, 2013

Sarapan pagi?

Muhasabah bersama adinda2 yg disayangi๐Ÿ’•


Definisi Futur

Lemah himmah dan fizikal dari
melaksanakan bentuk-bentuk aktiviti dan
tanggungjawab yang berbagai-bagai
berkaitan dengan amal dakwah, amal
tarbiyah dan amal harokah [tanzim]

Fenomena Futur

1. Aspek Ibadat
• Kurang memelihara diri untuk solat
berjamaah di masjid.
• Lalai untuk selalu berqiamulalil.
• Tidak suka berpuasa sunat
•Kurang membaca al-Quran setiap hari
minima sejuzuk bahkan kadangkala tidak
membacanya langsung.

2. Aspek Harakiy
• Selalu lewat menghadiri wasilah usrah atau tidak langsung hadir
• Tidak hadir wasilah katibah, rehlah dan
mukhayyam tanpa alasan.
• Lemah untuk melaksanakan
tanggungjawab yang diminta berkaitan
aktiviti jamaah samada yang bersifat umum atau khusus.

3. Aspek suluk
• Tidak prihatian atau lemah perhatian
terhadap temujanji. Termasuk juga segi
ketepatan masa.
• Lemah komitmen di dalam berpegang
kepada hukum syarak terhadap diri, keluarga dan pergaulan harian.

4. Aspek ilmu
• Kurang membaca dan menngulangkaji
serta berterusan membaca.
• Kurang menulis atau menghadiri wacana
intelektual, majlis-majlis fiqh dan ceramah-
ceramah ilmiah.

5. Aspek fizikal
• Lemah dari melakukan latihan-latihan
kesukanan setiap hari atau memberi
perhatian terhadap tubuh badan.

Penyebab futur :

Pertama :
Ikhwah tidak faham hakikat marhalah yang dilalaui jamaah, mungkin ia menyangka jamaah di marhalah tanfiz sedangkan ia masih di marhalah takwen dan persediaan. Maka ia tidak menuntut dari ikhwah apa yang lebih diperlukan oleh fasa tersebut atau tidak perlu lebih dari apa yang ikhwah mampu lakukan.

Kedua :
Ikhwah tidak tahu objektif dari setiap aktiviti yang dijalankan samada ia bersifat
umum atau khusus seperti usrah,katibah,
mukhayyam, rehlah, demonstrasi atau
sambutan-sambutan perayaan.

Ketiga :
Kemalasan naqib atau masul di
dalam sudut ibadah, harakah, perilaku ,
menuntut ilmu dan riadah yang memberi
kesan kepada anak buahnya. Juga buat para qiyadah yang akan membina lapisan
kepimpinan selepasnya.

Keempat :
Masul yang bertanggungjawab di dalam urusan tarbiyah gagal follow up perkara yang berkaitan dengan urusan tarbiyah.

Kelima :
Muncul pelbagai halangan yang melahirkan perasaan lemah, kecewa di dalam diri akh berbanding keaktifannya sebelum ini.

Keenam :
Banyak beban dan tanggungjawab yang digalaskan kepada ikhwah sehingga menjadikannya lemah atau gagal melaksankannya kerana ia diluar keupayaannya.

Ketujuh :
Semakin bertambah dikalangan ikhwah orang-orang yang kecewa, frust dan
putus asa.

Kelapan :
Pengaruh persekitaran yang khusus terutama suasana kerja/peribadi yang mempengaruhi kehidupan ikhwah yang akhirnya membawa kepada futur.

Kesembilan :
Pengaruh persekitaran yang melingkungi aktiviti ikhwah terutama pengaruh politik di dalam negara dan politik dalaman jamaah.

Kesepuluh :
Ikhwah lemah aspek ruhi sehingga membawa lemah daya tolak untuk berpuasa, bangun malam dan sebagainya.

Kesebelas :
Sibuk dengan kehidupan dunia,
ikhwah menghabiskan masa di dunia
kerjaya, membaiki kedudukan ekonominya,
bekerja siang dan malam, tiada masa rehat
sehingga dia tidak berdaya untuk solat
berjamaah, bangun malam, berpuasa sunat
dan sebagainya.

Kedua belas :
Sedikit yang mendokong dakwah dan perjuangan ikhwah samada masyarakat setempat, di desa atau di bandar. Tidak ada yang mahu membantu untuk melakukan kerja-kerja kebaikan dan boleh jadi jiran-jiran, teman sekerja atau saudara mara juga menjadi punca kepada futurnya ikhwah.

[Terjemahan dan olahan semula dari Buku
Musykilat Tuwajihu Amal Islami tulisan
Dr.Muhammad Abd.Qadir Abu Faris]

#Hmm. No 11 tu.. Ya Rabb, lindungi aku dari sifat wahn.

Sunday, December 15, 2013

Working time is directly proportional to productivity?


Teringat last week sembang dengan Kak Sha, dia ada sebut pasal masa bekerja Doctor akan bertambah. Dengar2 cerita je la, tak tau lanjut pun, sunyi sepi je pasal isu ni time tu, semua dok kalut bagi hujah Mat Sabu tu Syiah ke tak. Yang alert sikit, cerita pasal kes banjir kat sana-sini. Aku pun lebih kurang je la, tadi je pun terbaca artikel pasal ni;

http://drmohdrizal.tumblr.com/post/68273715589/suruh-houseman-officer-kerja-75-jam-seminggu-15-jam
http://lutfi-fadil.blogspot.ch/2013/12/we-actually-get-stupider-when-we-work.html

Tak tau la, tapi pada aku, kesian kot, diORANG tu manusia, bkn robot. Ye, memang la kalau diorang wat salah tu bahayakan nyawa orang lain, tapi kat situ la pentingnya peranan MO. Takkan nak kena ada alaun khusus baru rasa nak ajar orang lain? Awal2 kerja dulu pun mesti korang merangkak2 nak sesuaikan dirii jugak kan? So, apa salahnya kalau rasa diorang hampir2 buat salah tu, tegur baik2. Rasanya diorang pun tau diorang kena banyak belajar lagi. Nama pun Doktor Pelatih, masih bertatih nak berbakti, masih peru dilatih. Cam kitorang gak la. Hoho. Alhamdulillah pegawai2 farmasi kat sini baik2 and sedia nak ajar juniors diorang ni. Sampai kita plak yang segan bila buat salah. Supervisor waktu praktikal kat Guardian Melaka dulu pun ada pesan, ajar orang, nanti kita pun akan lebih faham ttg tu kan? Tak ke lebih bahagia camtu? Win-win situation gitu. :)

Kelmarin kerja petang kat inpatient. Sebelum ni PM shift kat outpatient, banyak interventions pun sebab Doc lupa nak tulis duration atau frequency ubat yang dia nak prescribe kat Doc. Kat Inpatient settingnya berbeza plak, semalam tetiba dapat satu prescription Doc indent Felodipine 60mg OD. Terkejut, max dose 20mg/day. Tu yang gigih la try call Doc tu sana-sini, just to reconfirm betul2 dia memang nak bagi extremely high dose (aka Overdose ~~) untuk patient tu ke. Bila dapat cakap dengan Doc tu, dengar suara pun tau dia penat. And dia pun terkejut bila bagitau dia tulis macam tu. Ye, kesalahan yang tak disengajakan. Bukan sebab tak tahu, sebab bila tanya balik dia tau je sebenarnya dia nak bagi 10mg OD. Jangan expect seseorang tu akan jadi productive bila dia penat, apatah lagi nak expect dia untuk buat kerja tanpa ada TERsilap sana sini.

Ada satu kes lagi cakap dengan Doc yang sama, waktu je lain. Call waktu pagi suara semngat je, siap betulkan nama dia sebab salah dengar,  malam tu call suara dia sayup2 je. Aish, kesian.

Jadinya, buat mereka yang bertanggungjawab, boleh pk balik la betul ke by adding d working time for HO will make them more productive or  allowing them to do more mistakes?

#Membebel kat sini pasal isu ni, macam la ada orang nak kisah. Haha. Nama pun cakap sendiri kan? ;)

Friday, December 13, 2013

Kerja Ep 3: Suka kerja @ Suka-suka kerja?

Assalamualaikum.

Macam-macam perkara berlaku 3 minggu ni. Sekarang, bila ingat balik, rasa nak gelak padahal hampir setiap perkara yang berlaku tu, air mata mengalir laju je.
"Perhaps our eyes need to be washed by our tears once in a while, so that we can see life with a clearer view again."
Sedar tak sedar, dah dekat sebulan berkhidmat kat HRPZ ni. 11 bulan lagi insyaallah sebelum berhijrah ke negeri lain kutip pengalaman. Kedah? Sabah? Pahang? Fikir kemudian... :)

Teringat sedikit perkongsian Naqib Dikir Zikir last 2 week, dengan tajuk "Suka kerja @ suka-suka kerja". Macam cun2 je tajuk ni time tu, melekat la kejap depan tv tengok sampai habis lagi-lagi bila ada jemputan menarik; Dr Buble.  Graduate dengan degreen engineering but ends up jadi 'Doctor' yang merawat 'jiwa' pesakit (espcly paeds). Ustaz ada sebut  5 amalan @ zikir utk diamalkan bagi seorang pekerja;
1. Bismillah: setiap kali mula buat sesuatu.
2. Alhamdulillah: setiap kali selesaikan tugas, dapat ganjaran/ ujian. 
3. Astaghfirullah: sebab selalunya kita tak lari dari berbuat dosa. 
4. ุงู†ุง ู„ู„ู‡ ูˆุงู†ุง ุงู„ูŠู‡ ุฑุงุฌุนูˆู† 
5.  ู„ุงَ ู‡َูˆْู„َ ูˆَู„ุงَ ู‚ُูˆَّุชَ ุงِู„ุงَّุจِุงู„ู„ّู‡ِ
Elok la kita amalkan zikir2 ni @ berselawat sambil buat kerja dari merapu/ menyanyi lagu ntah pape kan? :)

Ada masa-masa, rasa penat sangat. Nasihat patient utk amalkan diet yang seimbang dan teratur tapi kita entah berapa kali seminggu on lunch break duty? Sempat pergi mart kat pintu masuk hospital tu je kejap untuk beli air kotak @ biskut buat alas perut. Tapi rugi la kalau segala tenaga yang kita curahkan ni bukan dari niat yang ikhlas kan? Sia-sia je bersusah payah balik lewat kalau setakat nak dipandang hebat di mata manusia, bukan sebab memikirkan amanah yang dipertanggungjawabkan pada kita.

Jadi, anda SUKA kerja atau SUKA-SUKA kerja?
*Re-set niat selalu*

#3rd week of life in inpatient; Alhamdulillah, Im alive! ;)

Thursday, November 28, 2013

Kerja Ep 2: Give up

Kecewa dengan diri sendiri.
:'(


"The learning curve of a junior HO/PRP is very steep, learn n acquire skills fast."

Ya Allah, lindungi aku dari putus asa..

Monday, November 11, 2013

Kerja Ep 1: USAHA!

Bismillah.

Bermula fasa hidup yang baru. Cuak tahap dewa sungguh. Dan jujur, sampai ke hari ni kalau diikutkan tak berapa nak confident turun ke lapangan amali lepas bertahun-tahun berteori. Tapi bila mengadu pasal ni kat kakak kembar tercinta tu, dapat la se'debuk nasihat yang tepat kena kat dahi. ~~
"Kalau rasa tak layak, usaha la sampai layak. Usaha yang terbaik sampai dapat kepercayaan n orang respect."

Hmm. Keyword di sini; USAHA!

November ni, Kelantan banyak cuti. :) Allah nak bagi masa lebih sikit untuk mempersiapkan diri la ni. Walaupun sepatutnya 4hb lagi dah kena lapor diri kat JKN, 6hb baru kami pergi. 4hb cuti sebab TRW masuk final PM. Walaupun kalah, cuti tetap cuti. Hee. Kerajaan negeri x nak bagi rakyat pergi kerja dlm keadaan kecewa tengok TRW main macam hampeh je sampai kalah ngan Pahang. ~~ 5hb plak cuti awal Muharam, cun2 je masa utk buat azam2 baru alang2 baru masuk kerja ni.

"Dan Katakanlah: "Bekerjalah kamu, maka Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang mukmin akan melihat pekerjaanmu itu, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui akan yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakan-Nya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan." [9: 105]

Tanggungjawab bertambah-tambah. Bina diri. Bina keluarga. Bina ummah. Bukan kerja main-main. So, motivasi kena tahap tertinggi la. Allah bagi peluang untuk berbuat baik pada manusia, guna peluang sebaiknya Asma Abdullah! ~~

Banyak benda nak kena lebih cakna lepas ni. Dari sekecil-kecil perkara, hingga ke sebesar-besar urusan. Tapi balik2, kerja ni sebenarnya balik pada 2 perkara utama yag dah lama kita tahu; hubungan dengan Allah & hubungan dengan manusia. Buat yang terbaik dalam kerja, jaga batas2 yang Islam ajar, doa banyak2 pada Allah, moga-moga tak sia-sia masa yang kita habiskan masa di hospital tu. Paling utama, niat n tujuan kerja tu kena betul. Semoga Allah terima segala amalan kita.

Warga HRPZ, mari berkasih-sayang untuk sama2 peroleh redha-Nya! ^^

Tak jumpa and berinteraksi dengan lebih ramai orang lagi kat HRPZ tu. So far, Alhamdulillah kakitangan2 kat bhgn farmasi ni nampak macam boleh membantu diri untuk catch up apa yang patut sepanjang menjadi PRP kat sini..

P/s: title tu cam poyo je kan? Haha. Tak tau nak letak tajuk apa. Insyaallah nanti kalau ada cerita best pasal kerja lagi den tulis episod seterusnya k. :)



Thursday, October 17, 2013

Hamba

"Hamba yang lupa dirinya hamba; 
tak bersedia menerima ujian.."
-Ustaz Hasrizal; Bercinta sampai ke syurga-

P/s: makin baca buku ni; makin takut + tak bersedia rasanya ~~'

Tuesday, October 8, 2013

Maaf

Hakimi: Cikgu, tengok Dafi ni dia pukul belakang saya.
Cikgu: Dafi, mintak maaf dengan Kimi cepat.
Dafi: Hah. Tak nak la. Saya tak sengaja.
Cikgu: Tak sengaja pun kena minta maaf jugak. Cakap la Dafi tak sengaja.
**Diam. And Kimi dah boleh sambung main macam biasa. Dafi pun**

Aish, budak-budak ni kenapa suka buat muka kelam bila aku suh mintak maaf dgn kawan2 diorang eh? Mintak maaf dgn cikgu lagi la.

Arini plan asal nak ajak diorang main kuiz lepas semua habis mengaji. Tup2 3-4 orang buat perangai, abis kacau plan cikgu. So, hadiah utk kuiz cikgu bagi satu sorang  kecuali utk 4 org bdk2 special ni..

Bila semua dah balik, Iman & Syahmi datang kat cikgu diorang yang tengah kemas kelas..
Syahmi: Cikgu kedekut. (Muka x puas hati x dapat hadiah)
Cikgu: Sape baik dgn cikgu, cikgu baik la dengan dia. Sape cakap benda tak elok, tak dengar cakap cikgu, terpaksa la cikgu kedekut. 
Syahmi keluar balik kelas. Pergi cari geng dia Si Iman yang rumah kat sebelah kelas tu je.
Cikgu: Syahmi nak hadiah macam kawan2 lain? Mintak maaf kat cikgu dulu. Syahmi buat macam tadi dalam kelas tu tak elok tau. Allah tak suka. 
Dia datang dekat, hulur tangan.
Syahmi: Mintak maaf cikgu.
Cikgu: Pandai pun. Pergi panggil Iman, ajak dia mintak maaf sekali.
Budak-budak, ada kawan baru dia berani nak buat sesuatu; either benda baik or sebaliknya. 
Cikgu hulur tangan pada Iman. 
Iman: Maaf cikgu.
Cikgu: Ok. Esok jangan cakap benda tak baik dah. Ngaji awal, tulis jawi dalam buku.

Iman dah sibuk nak buka bungkusan makanan yang diorang nak sangat dari tadi. Harapnya dia dengar la nasihat cikgu diorang ni. Yang dua orang lagi tu, harapnya esok tak terlalu lambat untuk counter rajuk aku & diorang. Huhu.

Ingatkan orang dewasa je yang susah sangat nak mintak maaf or mengaku salah, budak-budak sekarang pun dah dapat tempias tabiat yang tak elok ni. Kesian kat diorang jadi mangsa budaya kita. And kesian jugak kat kita sebab tempiasnya kita yang akan rasa kelak kalau masih tak dibetulkan sikap ini. Ego dah dibentuk seawal usia ini, semoga berjaya diruntuhkan bila mula benar-benar mengenal Tuhan yang hanya Dia yang layak untuk rasa sombong, kerana Dia punya segala, dan kita tak punya apa-apa.



#Maaf salah silap cikgu jugak anak-anak murid. Kadang (mungkin selalu), cikgu pun susah nak mintak maaf dengan orang lain..T_T 

Thursday, September 19, 2013

Syarat

"Cikgu: Lepas dah baca iqra, dah habis tulis baru cikgu bagi main.
Anak-anak murid: Ok...
Syahmi: Syahmi maghi awal hari ni, saya baco dulu deh cikgu.
Elisya: Cikguuu, nak baca.
Fiqa: Syahmi2, aku baco lepas mu deh."

Ini situasi biasa dalam kelas. Walaupun kadang-kadang (read: selalu) kanak-kanak ni akan suka-suki je main tanpa diorang perasan diorang dah melanggar syarat yang ditetapkan oleh cikgunya.

Hmm, tetiba perasan sesuatu.
Kita suka meletakkan syarat untuk sesuatu. Kan?
Situasi di atas salah satunya.
Itu belum termasuk syarat-starat 'kartun' admin2 page kat FB yang berusaha nak dapatkan banyak like/ share untuk bahan yang di'updatenya di FB.
Biasa baca ayat-ayat ni kat mana-mana? ~~
"Jangan scroll ke bawah sebelum anda like gambar ini."
"Jika kamu sayang Allah dan Rasul, like gambar ini."
"Like tanda setuju. Share tanda sokong."
Dan sebagainya la. Lama dah x nampak, agaknya semua pages ni aku dah hide kan.

Syarat paling common kat dunia ni;
Tua menjadi syarat mati.
Kaya menjadi syarat bahagia.
Degree menjadi syarat nikah.

Mungkin ini semua biasa.
Ya, kerana kita manusia.
Ada kemahuan, ada kehendak yang sentiasa ingin dipenuhi.
Tapi pelik bila segala syarat ini seolah-olah menjadi sesuatu yang wajib sehingga menolak takdir Tuhan yang menentu segalanya.
Lupa Allah itu Maha Kuasa?
Bila ada yang berani mempersoalkan syarat-syarat yang kita tetapkan untuk mereka memperoleh sesuatu, pasti kita melatah.
Bagaimana pula bila syarat yang Allah letakkan untuk kita peroleh kebaikan di dunia dan di akhirat sering kita endahkan?
Adakah  masih layak syurga-Nya untuk kita?


*Kita hamba. Jangan buat kerja Tuhan. T_T

Monday, September 2, 2013

Sharing a life

Artikel ni khas ditujukan untuk adik-beradik KFC yang sangat2 disayangi selalu. :)

"Dear, 
share ur happiness,
it's kindness..
may Allah guide u in every step..."
-12072013; KUIZM-


Nasihat ni aku simpan kemas dalam diari hidup aku. 
Share; Berkongsi. 
Sebab tu aku rajinkan diri menaip apa yang aku rasa perlu untuk dikongsi. 
Moga-moga ada sahamnya di akhirat nanti.

Hari ini online seperti biasa. Isu panas; minyak naik! Semua orang pun naik minyak! Except orang kaya-raya and pengundi tegar BN agaknya.
Aku? Serius bengang. Tapi risau kebengangan tu buat kita lupa kita ni hamba; kita ni dai'e. 

So, marah tu aku pendamkan dalam hati. Mulut kena kunci rapat2, takut2 kering tekak kutuk PM kesayangan orang2 yang masih tak sedar pentingnya Islam mengemudi negara ni. Haish! 
By the way, ni artikel menarik untuk dibaca; Agama Bukan Candu Untuk Mengkhayalkan Orang Miskin by DrMAZA

Scrolling down d updates kat FB, tiba2 jumpa status seorang senior yang dihormati ni;
"...new phase.. Majlis dibuat untuk mengumpulkan keluarga. Alhamdulillah tercapai..."

Sambung stalk apa yang patut, cari bahan nak bertegur sapa setelah sekian lama x bersembang. Takkan nak PM sebarang je plak kan? Heh. Niat di hati asalnya nak ucap tahniah & nak ingatkan dia untuk jemput walimah nanti; tapi Allah hadiahkan lebih dari tu. Alhamdulillah.
"Kak R: Bertunang; terpaksa cakap di FB. asalnya tak nak buat majlis pun.. tapi keadaan memaksa. bukan mudah untuk lawan adat yang merapu ni..heheheh. tapi kalau niat dan cara betul, InsyaAllah ada benda besar akan nampak
Aku: nak berhikmah dlm menerima adat ni payah gak. huhu.
Kak R: sukar mmg sukar.. tapi alhamdulillah perjlanan lancar.. kita kene fikir masyarakat jugak. tapi xda la ikut adat sgt pun.. main hentam je majlis tu.. hahahah.. nnti2 apa2 akak cte.. tpi betul kene bnyk sangka baik dan sabar... huhuhuu. kita kene pandai berhikmah dgn masyrakat yang masih kuat pada adat.. keluarga dua2 belah pihak simple.. saudara pulak mcm2.. so kene bijak atasi masalah ni."
Teringat antara point penting yang aku terkesan dalam buku yang sedang dibaca;
"Usaha untuk menjernihkan antara agama dan adat, jauh lebih sukar dari yang dijangka. Walapun nyata bersalahan dengan agama, mencabut adat yang asung daripada Islam, tidak semudah mencabut kemuncup yang lekat di kain. Akarnya dalam mendasar, batangnya tajam berduri. Mencabutnya dengan tergesa-gesa hanya mengundang luka. Khusunya adat yang bersangkut dengan maruah keluarga. Adat itu jadi lebih rumit, apabila ia bersangkutan dengan perkahwinan........
(fikir sekejap; nak buat artikel ni versi pendek or panjang. Kata2 akhir dalam bahagian ni tersangat best tapi panjang la plak nak taip. ~~' Kongsi asma, jangan simpan2)
Jangan pula kerana mahu membuang adat, kita turut membuang adab. Janganlah pula pada hari kita 'menyambut mertua', kita hilang pertimbangan. Jangan kerana menegakkan agama, kita hilang budi bahasa. Jangan ketika masih di 'rumah orang' kita msuk berjalan tempang.
Tunggulah hari kita 'menyambut menantu'. Segala kesulitan yang kita hadapi dalam menekuni kesulitan belenggu antara adat dan agama, jadikan ia sebagai suatu teladan. Kita adalah generasi jambatan antara zaman adat dan zaman syariat. Tersepit dan keliru, adalah habuan untuk generasi ini. Namun belajarlah untuk menelitinya. Agar tiba hari kita mengatur perkahwinan suatu hari nanti, anak-anak kitalah generasi yang dapat menikmati Islam yang ringkas, namun kekal indah dalam syariat Allah."
-Biar Mati Anak Jangan Mati Adat_Aku Terima Nikahnya; Ustaz Hasrizal-
"Kak R: blajar la awal2 ye. jgn jadi cam akak.. tibe2 je sume bnda ni berlaku. baru nk tergolek2 cari ilmu pasal kahwin2 ni.. ni dah tergolek nk cari kursus kahwin.
Aku: nak kena belajar apa ni? haha
Kak R: hahahaha.. tak tau tak tau.. akak pun bukan nya ada ilmu pun. bengong2 mcm dulu lagi.. kihkihkihkih
Aku: haha. serius ni kak. kawan suggest buku u.hasrizal aku terima nikahnya, beli y kompilasi 3 buku tu
Akak: tula.. ramai yang promote.. akak anti gila dulu buku2 gini"
Nampak tak kenapa aku sampai boleh keluar 1 entry sebab akak ni bertunang?
Hah. Ye, setakat yang aku kenal dia dulu; rasanya dia memang allergic kalau nak citer hal2 nikah kahwin; lagi2 hal cintan-cintun ni. Sebab tu kitorang boleh borak pasal hal2 lain bila orang sekeliling duk sibuk2 bersembang pasal kahwin. Nak beli buku pun, pink2 or tajuk ada perkataan nikah/cinta/kahwin dan sewaktu dengnnya aku dah tolak tepi. ~~
Sebab bagi kitorang; hanya orang yang betul2 matang & bersedia je akan cerita dengan serius hal ni. So, kalau setakat nak menyakat, boleh cari topik lain kot. Baitul Muslim ni bukan setakat jadi isu gosip sana sini atau cerita sembang kedai kopi. Bukan.
Dan secara rasmi aku dah book dia jadi penasihat tak rasmi aku hal2 nikah kahwin ni nanti. Hee.
"Kak R: jodoh tu.. entahla.. mmg unik la cara Nya tu.. mmg Subhanallah
tapi betul ni.. perkahwinan ni satu fasa yang lain
memang lain la. yang penting kena berpegg teguh dgn apa tujuan hidup kita
perkahwinan bukan benda senang tau

Aku: hoho. noted.
Kak R: so jgn fikir sgt pasal jodoh ni. y penting kene ready kan diri dulu. jodoh tu akan dtg tergolek.. sampai ko tersemput2 nk sambut jodoh tu ^^

Aku: setuju 100%. dan orangnya selalunya y lansung x disangka2.

Kak R: yuuuuuuppp

Aku: Allah akan aturkan y terbaik."

Allah akan bagi yang terbaik untuk kita. Allah lebih kenal kita lebih dari diri kita sendiri kan? Tugas kita sekarang; persiapkan diri. Jangan jadi manusia biasa-biasa yang sekadar follow the flow. Selagi kita boleh tentukan ke mana nak di hala kapal kita; berusahalah mengubah layar. 

"Kak R: kene set in mind.. not everyone is perfect..
itu plg penting..^^

Aku: betul. em, tapi cane eh. kadang risau dia xdapat terima kekurangan kita. camno?

Kak R: ermm sbb tu la kene berbincang
bincang betul2
sifat tu akan berubah... sbb tu akak cakap  yang penting niat kita
kalau niat betul.. insyaAllah dugaan mcm tu kita hadapi.. mmg sukar pada awalnya.. tapi jika niat betul.. tindakan betul.. insyaAllah.. okay..
pastu kene letak keyakinan pada tempat yang betul iaitu pada Allah.. bukan pada diri kita dan dia
bnyk muhasabah diri

Aku: :) Tq2. Em..Lain dah akak sekarang.

Kak R: itula. akak pun rasa. cara pemikiran lain dah skg ni.. kena byk belajr. Takkan akak masih nak jadi jahil mcm dulu lagi.. kena la upgrade. kesian kat anak2 nnti dpt mak yang jahil. huhuh. sian kat suami dpt isteri y jahil. dah la dia sanggup tanggung dosa kita. terkenang dosa2 pada parents.. terasa la jugak perhubungan ni bnyk sedarkan akak dlm bnyk perkara..
jodoh yang baik akan ada petunjuk yang baik.. tapi kene ingt selalu.. untuk buat benda yang baik.. akan ada jugak dugaan yang seiring sekali.. so bnyk bersabar."

Baca nasihat2 akak ni, mata aku dah berkaca. Tiba-tiba terkenang waktu aku mula kenal dia dulu. Kitorang join satu program BADAR waktu kat kampus, Allah takdirkan satu grup dengan dia and disebabkan aku rapat dengan kawannya, jadilah aku se'geng sekali dengan dia. Haha. Cantik sungguh aturan Allah. Sebelum program tu padahal selalu je terserempak (ye la UKM KL & KTSN tu bukan besar mana pun), tapi masing2 tak bertegur, setakat senyum sambil bersedekah je.  Senior kot; kos lain plak tu, nak tegur pun rasa pelik je, tapi arini boleh sembang isu yang dengan kawan rapat pun belum tentu aku akan buka isu ni. ~~ Nasihat2 akak ni semoga dapat dinikmati & dihayati bersama sahabat2 yang lain. 

# Quote of the day;
Jangan fikir sangat soal jodoh ni. Yang penting kene ready kan diri dulu. Jodoh tu akan datang tergolek, sampai kita tersemput2 nak sambut jodoh tu.
## Selamat mempersiapkan diri menjadi insan hebat.


p/s: Ayong mesti tak percaya achik citer pasal ni kan? ^^

Sunday, September 1, 2013

HARGA

"Sesuatu barangan itu bernilai bukan bergantung kepada barangan, 
tetapi keadaan menentukan nilainnya.
 Sebatang buluh yang hanyut tiada nilai dalam keadaan biasa, 
namun ia akan lebih mahal dari dunia dan isinya bagi seseorang yang sedang terkapai-kapai kelemasan.
Demikian juga sebotol air minuman, mungkin nilainya hanya satu ringgit dalam keadaan biasa. 
Tetapi ia akan mencecah ribuan ringgit di saat sedang dahaga di padang pasir.
Demikianlah pahala tidak dirasai nilainya sewaktu di dunia, berbanding di akhirat, 
yang semua tiada bernilai melainkan pahala.
Oleh kerana semua kita sedang menuju ke sana, 
maka kutiplah apa yang menjadi bekalan pahala, walau sekadar manis muka pada saudaramu. 
Senyum pagi pagi."
-Tuan Ibrahim Tuan Man-
Bijak dalam menilai

Bukan semua perkara yang layak untuk kita menentukan harganya. 
Kalaupun layak, ia tak mudah.
Harga sesuatu perkara itu mungkin berbeza mengikut individu yang menilai perkara tersebut.
Berapa kita sanggup bayar untuk sihat?
Berapa kita sanggup bayar untuk hidup?
Berapa kita sanggup bayar untuk bahagia?
Hakikatnya, kita yang meletakkan nilai kepada sesuatu perkara.
Jadi, betulkan diri dan hati kita dalam memberi nilai kepada sesuatu.
Nilailah sesuatu mengikut neraca iman.
Semoga kelak bahagia kita bukan hanya di dunia, malah di akhirat kelak. 


Tuesday, August 27, 2013

KACAK Part 2

Menumpang pahala yang beramal,
bila kita bersama mengingatkan.
Menumpang makbul doa yang soleh/ah,
bila kita saling mendoakan.
Bersama-sama menumpang redha Allah.
Moga  ada redha-Nya dalam setiap gerak laku kita. 

Memburu husnul khatimah: Ustaz Ridha

Redha Allah itu matlamat kita yang utama. Destinasi permulaan dan pengakhiran kita pastinya inginkan yang terbaik yakni syurga Allah. Tapi, ketentuan masa depan kita di akhirat nanti bergantung pada hubungan kita dengan Pencipta kita selama kita berada di dunia. 

Jadi, setiap inci hidup kita, berusahalah untuk mendekatkan diri kepada-Nya. Jangan sesekali 'curang' daripada mencintai-Nya. Sungguh ajaib keberanian manusia; bila suami minta izin untuk berpoligami; cepat benar si isteri melatah, bila si kekasih curang; kita marah, tapi bayangkan betapa teruknya kita bila sanggup memandang sepi kasih sayang Allah kepada kita? Allahu Rabbi..Semoga Allah ampunkan kita semua.

Berusahalah untuk mempersiapkan 3 bekalan yang takkan pernah putus untuk seorang hamba selepas kita mati;
1. Sedeqah
2. Ilmu yang dikongsi
3. Doa anak yang soleh
Bila disentuh tentang hal doa anak yang soleh, kita selalu mengimpikan untuk memperoleh anak-anak yang soleh berbanding mempersiapkan diri dalam menajdi anak yang soleh. Ingatlah, jika kita tidak menjadi anak yang menyumbangkan doa kepada ibu bapa kita sekarang; usah diharap doa dari anak-anak kita pada masa akan datang. Mulakan sesuatu kebaikan itu dengan diri sendiri. Mudah-mudahan Allah balas dengan sesuatu yang lebih baik.

Hadirmu Ya Rasulullah: Ustaz Syed Abdul Kadir al-Jufri

A032
Demikianlah (ajaran Allah); dan sesiapa yang menghormati Syiar-syiar agama Allah maka (dia lah orang yang bertaqwa) kerana sesungguhnya perbuatan itu satu kesan dari sifat-sifat taqwa hati orang mukmin.
[AL-Hajj: 32]

Membesar-besarkan syiar itu antara cara menuju taqwa. Salah satu syiar yang terbesar ialah kelahiran Rasulullah SAW. Antara kisah menarik yang berlaku semasa kelahiran Rasulullah SAW ialah tentera bergajah berjaya dikalahkan oleh burung Ababil. Mengetahui kisah tanpa mengambil ibrahnya seolah hilanglah makna kita mengetahui peristiwa tersebut. Peristiwa ini menjadi bukti bahawa kumpulan yang kecil (makhluk kecil=burung Ababil) mampu mengalahkan kumpulan yang besar (makhluk besar=gajah). Pengajaran seterusnya yang perlu kita pelajari ialah ketaatan burung ababil ini dalam menuruti perintah Allah yang kadang-kadang segelintir manusia mengabaikan perintah Allah tanpa rasa berdosa. 

Keagungan peribadi Rasulullah SAW memang tidak dapat disangkal oleh sesiapa. Malah syaitan, iblis, api, haiwan-haiwan terpaksa tunduk kepada Rasulullah SAW. Contohnya, sewaktu Rasulullah SAW lahir, syaitan mencuri perkhabaran itu dari langit tetapi selepas itu, tiada lagi berita yang boleh dicuri oleh syaitan lagi. 

"Al-Hikmah adalah barang yang hilang dari orang mukmin, maka di mana saja ia dapati, dia adalah orang yang paling berhak terhadapnya."
(Riwayat Tirmizi).

Ustaz Syed sempat berpesan, dalam mentafsirkan hadis ini, kita jangan membuta tuli mencedok ilmu dari sesiapa pun. Hadis ini selalu menjadi dalil untuk umat Islam mencontohi Barat; kuasa dunia yang selalu diagung-agungkan. Ya, mungkin  banyak yang boleh dipelajari dari mereka tetapi janganlah sehingga kita menolak tepi ajaran dari Rasulullah dengan alasan ia hikmah yang hilang dari kita. Jangan menjadikan hadis ini sebagai tiket untuk kita mengamalkan budaya yang salah di sisi Islam. Jika benar kita mengakui kegungan peribadi Rasulullah SAW dan kesempurnaan Islam; maka kitalah yang perlu menzahirkannya dengan perbuatan dan akhlaq kita. 

Dalam kehidupan kita sebagai seorang hamba, kita tidak hanya ada diri sendiri untuk bergantung atau berharap. Kita punya Tuhan untuk kita memannjat doa kepada-Nya. Berdoalah dengan tunduk dan penuh rasa khusyuk serta berusaha untuk memahami dan menyebutnya; bukan sekadar berdoa dalam hati. Melafazkan doa itu ada kaitan dengan mindset yakni kita bukan sahaja memberitahu pada Allah tentang hajat kita malah kita sebenarnya secara tak lansung sedang mengingatkan diri kita tentangnya. 

Insafilah;
Kita ada Pencipta.
Kita ini hamba.
Dunia ini sementara.

Hari ini dalam sejarah

Salam alaik.

Setelah sekian lama tak update blog, teringin nak berkongsi sesuatu dengan semua. Berkongsi benda simple as a starter. May I?

Ogos tahun ni banyak perkara gembira berlaku. Alhamdulillah. Allah berikan kebahagiaan buat diri dan keluarga. Pertama kali sibuk dengan kenduri kahwin di waktu raya. Mulanya,  kami anak2 dara Bonda Wan Fatimah, dah nekad takkan buat walimah waktu raya, hilang mood raya kot. ~~ Tapi bila dengar talk dari seorang ustaz ni kata yang "raya cuma sehari" ditambah pulak mak keep higlighting yang time raya ni la semua adik-beradik dapat berkumpul, hampir tergugat la nekad kami. Tapi, tapi, tapi;  bila ingat yang mood Ramadhan pun sedikit terganggu, barang-barang untuk kenduri  mahal, jalan pulak jem nak ke sana ke mari etc, so nekad tu masih tertanam kukuh la dalam diri. Heh. 

Ogos ni jugak la result final sem ni keluar. Alhamdulillah, Allah bagi graduate tahun ni. Mula la terkenang susah payah waktu belajar dulu. Susah yang indah. Tapi menuntut ilmu takkan pernah berakhir sampai bila-bila. Selalu teringat kata-kata Mr Siow, my supervisor waktu practical kat Guardian Melaka, " selalu sediakan diri untuk belajar, walaupun dari orang yang lebih muda dari kamu. Sebab sebenarnya kita saling memerlukan. Junior belajar dari senior. Senior pun belajar dari junior iaitu bila senior mengajar junior, kita akan lebih ingat tentang sesuatu tu kan?". Jujur, aku memang salute dengan Mr Siow. Ilmu clinical dia superb kot, tapi sangat humble. Ni antara hikmahnya dapat praktikal kat Melaka. :)

Btw, niat asal sebenarnya nak cerita pasal 1 hari je. Nama tajuk pun dah tulis awal2, HARI ini dalam sejarah. 26 Ogos 2013; first time bersahur dan buka puasa makan udang besar tapak tangan, firt day mengajar Qiraati kat Pasti Al-Hikmah and first time berjaya buat pavlova (senang je rupanya, buat macaroon lagi susah kot..huhu).

Part makan udang and pavlova tu tak yah cerita la kot. Resepi pavlova yang mudah last kang aku bagi k. :)

Nak cerita pasal jadi cikgu. Selama hidup 23 tahun, ni firt time officially layak dipanggil cikgu. Sebelum2 ni pernah je mengajar, tapi setakat jadi mentor add math time sekolah menengah, pastu lepas SPM dulu buat tuisyen untuk sepupu2 sekolah rendah. Tu je la pengalaman mengajar. Tup tup, hari tu sepupu mesej mintak ganti dia mengajar Qiraati sebab dia dapat kerja kat KL. Hmm. Ni dah 2nd time orang offer, sebelum ni macam-macam alasan bagi. Aku bila dah 2nd time orang offer benda sama, susah sikit nak tolak, perasaan bersalah tu seolah menghantui diri. So, x fikir panjang; mintak izin mak then terima je. Sebab mengajar sekejap je, pergi Pasti tu jalan kaki pun boleh sampai (tapi penat la kalau jalan).

First day mengajar, tak de la cuak mana (kononnya). Tapi seriously budak-budak umur 5-7 tahun ni memang SANGAT suka main. Walaupun bila kita tanya diorang datang kelas tu untuk apa and tanpa rasa bersalah diorang akan jawab diorang nak belajar (padahal time tu diorang tengah sungguh-sungguh berlari main kejar-kejar kot). Haru gak la aku. Mula-mula, memang berkejar ke sana ke mari la melarang diorang bermain tapi bila teringat yang diorang ni kanak-kanak, biarkan je la diorang. Last2, wujud la prinsip baru dalam diri. "Bila main, main sungguh2. Bila belajar, belajar sungguh2." Sebelum ni selalu je dengar orang sebut kata-kata ni tapi time ni la betul2 aku kena praktikkannya; bukan untuk diri tapi untuk anak-anak murid. Settle satu perkara. Tapi cabaran setrusnya bila nak tarik dari keadaan diorang tengah main dengan bahagianya tu kepada fokus betul-betul untuk belajar tu memang mencabar, part ni kena ada cara tersendiri and ikut siapa pulak orangnya. Bila tengah nak prepare diri cana nak mengajar ni, terjumpa satu perkongsian ni; cara mendidik anak-anak menurut Islam.

Bila terkenang asal tiba-tiba boleh on untuk mengajar ni, teringat yang memang xde plan detail untuk aktiviti cuti sementara menunggu posting ni. Ingat satu je, nak buat buat nota kecil untuk diguna waktu PRP (as suggested by Mr Siow). Ingat nak p kelas Bahasa Inggeris tapi bila mintak pendapat orang lain, kata tak perlu. Angah plak sibuk suruh p kelas menjahit, tapi err, x berapa minat jahit guna mesin ni. Setakat nak jahit baju koyak, nak lipat baju yang labuh tu ok la, tapi nak try jahit baju kurung sendiri ni memang x berapa minat la. Lagi-lagi bila fikir yang lepas-lepas ni bila dah kerja x sempat nak menjahit. (Tapi kalau tetiba minat tu datang sape tau kan? :) ) So, moral of the story, buat la perancangan sebaiknya untuk cuti korang. Jangan sia-siakan masa macam tu je. Or at least, make sure ada matlamat nak dicapai waktu cuti ni. Contoh, nak practice jadi Suri Rumah Tangga, nak habiskan baca buku-buku yang sebelum ni beli tapi xpernah sentuh untuk baca, nak belajar skill baru etc. 

Dah, saja nak cerita pasal diri sendiri kat sini. Ada lagi satu benda best Ogos ritu; jaulah ke Utara dengan kawan-kawan. Ni memang tersangat best, Tapi mood nak bercerita tak sampai lagi. Tengok la kalau rajin den cerita. :)

K, seperti yang dijanjikan; ni resepi Pavlova yang mudah. 

Bahan-Bahan; 

Meringue 
4 Putih Telur (Kalu telur saiz kecil, blh guna 5)
175g Castor Sugar
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung 

Hiasan 
Whip cream 250g
Strawberry / Blueberry / Kiwi ( Anything sour )

Cara-Cara; 

Pre-heat oven pada suhu 170 darjah celcius 

Meringue 
1. Dengan menggunakan mixer, pukul semua putih telur sehingga berbuih (foamy)  
2. Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan increase the speed. 
3. Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung. 
4. Pukul sehingga menjadi berkilat dan *bertanduk
* Bertanduk : Apabila kita terbalikkan meringue, ia tidak jatuh daripada bekas mixer 
5. Place the baking paper on top of a baking tray (Use only baking paper, do not use any container or mould) 
6. Spread the meringue in a circle shape. 
7. Bakar selama 30 hingga 40 minit. 
8. Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven seketika. 

Hiasan
1. Dengan menggunakan mixer, pukul whip cream. Then, sapu atas meringue yang dah siap tadi.
2. Hias dengan strawberry atau apa-apa buah yang masam. 

Tips;
1. Make sure semua bahan-bahan dan alatan yang diguna untuk buat meringue tu semuanya kering (Selalu orang lupa nak lap telur lepas basuh). Kalau tidak, selama mana pun korang pukul putih telur tu, takkan 'bertanduk' la meringue korang.
2. Lepas dah siap, simpan dalam peti dulu baru makan lagi sedap. :)

*Hampir lupa Ogos bulan merdeka. Sori, semangat kebangsaan tu tak berapa nak ada dalam diri. @@

Saturday, July 6, 2013

KACAK Part 1

Bismillah.
Sedikit perkongsian hasil tadahan ilmu dan pengalaman sepanjang menyertai KACAK.





1st meeting 

Alhamdulillah, Allah pillih diri ini untuk menjadi sebahagian dari team pelaksana KACAK; Konvensyen Aku Cinta Allah dan Rasul. Waktu 1st meeting sampai agak lewat ke pejabat OHCS walaupun dah terlebih awal kami bertolak? Sebab? Salah naik train! (Seperti biasa. lalalala~) Tapi yang best nya, Allah singgahkan kami di Tanah Perkuburan untuk mengingatkan kami tentang mati. And plus, Allah nak bagi aku masa untuk lebih mengenali dengan adik usrah yang sorang ni. Heh. Always see d bright side of what had happened to you, then u'll be happy insyaallah.

28 Jun; Rehearsal

Alhamdulillah. Sampai sebelum organisasi utama pun xde lagi kat dewan tu (Sebab Pak Guard tak bukak pintu lagi kot). So, sempat la kitorang ke hulu ke hilir sekejap depan Main Auditorium IIUM ni. Sempat la teruja nampak 'buaya' (biawak besar!) and bangau kat sungai tepi tu. Cam x percaya je wujud binatang2 tu kat bumi Gombak ni. :)

Siap briefing, packing all d goodies bags, officially I am one of d catering crew. Benda yang kita nak elak tu la yang kita dapat kan.? But its ok. Seronok je nak tolong urus hal makanan orang ni, cuma masalah sikit bila nak kena setle hal2 VIP. Hmm. Positif2. VIP semua Ustaz2, so ada peluang lebih amik berkat dari Ustaz2 dari dekat walaupun surely kitorang akan segan tahap dewa 2 hari nanti. Wait and see. ~~'

Cuak menanti esok. Semoga Allah ajarkan kami ikhlas dalam memberi. Semoga Allah beri kefahaman kepada kami untuk beramal. Semoga Allah permudahkan dan redhai segalanya..

29 Jun; Hari Pertama KACAK

Pemberitahuan awal; Saya mungkin x dapat kongsi 100% apa yang saya peroleh di sana. Dan penulisan ini bukan 100% perkongsian dari setiap slot sepanjang KACAK. Perkongsian ini sekadar untuk mengingatkan diri sendiri tentang ilmu dan pengalaman yang Allah izinkan saya belajar darinya. Semoga ada yag membuahkan amal kepada saya dan anda semua.

An introduction

Pembuka bicara dari MC bertauliah. Yang sempat aku kaut tengah 'khusyuk' tunggu ustaz kat meja VIP ni;
"After nikah, Muslimat dah xkan meng'usha lelaki lain dah and vice versa." Setuju? Sori la, aku pun x tau kenapa dalam banyak2, ni yang paling jelas kat telinga. Tapi Allah pun kata antara hikmah perkahwinan ialah untuk kita menundukkan pandangan pada yang tidak sepatutnya kan? :) Take note ye.

MC juga sempat mengingatkan para peserta untuk sentiasa mengamalkan doa yang dibaca antara tahiyat akhir dan salam. Waktu attend Fiqh Solat dulu pun Ustaz Hasrizal @ UZAR keep highliting untuk semua umat akhir zaman ini mengamalkan doa perlindungan ini..


Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda; “Apabila seseorang kamu selesai dari membaca tasyahhud (iaitu tahiyyat akhir), maka mintalah perlindungan dengan Allah dari empat; dari azab neraka jahannam, dari azab kubur, dari fitnah hidup dan mati dan dari kejahatan fitnah (ujian) Dajjal”. 
(Riwayat Imam Muslim)


ุงู„ู„َّู‡ُู…َّ ุฅِู†ِّูŠ ุฃَุนُูˆุฐُ ุจِูƒَ ู…ِู†ْ ุนَุฐَุงุจِ ุฌَู‡َู†َّู…َ، ูˆَู…ِู†ْ ุนَุฐَุงุจِ ุงู„ْู‚َุจْุฑِ، ูˆَู…ِู†ْ ูِุชْู†َุฉِ ุงู„ْู…َุญْูŠَุง ูˆَุงู„ْู…َู…َุงุชِ، ูˆَู…ِู†ْ ุดَุฑِّ ูِุชْู†َุฉِ ุงู„ْู…َุณِูŠุญِ ุงู„ุฏَّุฌَّุงู„ِ

“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung denganMu dari azab api neraka jahannam, dari azab kubur, dari fitnah/ujian ketika hidup dan mati dan dari kejahatan fitnah Dajjal”.

And/ Or

Daripada Saidina Ali RA, katanya : Rasulullah SAW apabila bersolat, bacaan terakhirnya antara tasyahhud dan salam :

ุงَู„ู„ََّู‡ُู…َّ ุงุบْูِุฑْ ู„ِูŠْ ู…َุง ู‚َุฏَّู…ْุชُ ูˆَู…َุง ุฃَุฎَّุฑْุชُ، ูˆَู…َุง ุฃَุณْุฑَุฑْุชُ ูˆَู…َุง ุฃَุนْู„َู†ْุชُ، ูˆَู…َุง ุฃَุณْุฑَูْุชُ ูˆَู…َุง ุฃَู†ْุชَ ุฃَุนْู„َู…ُ ุจِู‡ِ ู…ِู†ِّูŠْ، ุฃَู†ْุชَ ุงู„ْู…ُู‚َุฏِّู…ُ ูˆَุฃَู†ْุชَ ุงู„ْู…ُุคَุฎِّุฑُ ู„َุง ุฅِู„َู‡َ ุฅِู„َّุง ุฃَู†ْุชَ

Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah dosaku apa yang terdahulu dan yang terkemudian, apa yang tersembunyi dan apa yang terzahir, apa yang terlampau dan apa-apa yang Engkau lebih mengetahui daripadaku. Engkaulah yang Maha Terdahulu dan Engkaulah yang Maha Akhir, tiada Tuhan kecuali Engkau”. 
(Riwayat Muslim).

Merintis Jalan Mengenal Allah; Ustaz Zul Ramli M. Razali

Dalam usaha kita untuk mengenal Allah (Ma'rifatullah), pohonlah untuk memiliki hati yang lembut agar sentiasa mengasihi-Nya. Ustaz ada menjelaskan tentang hukum berdoa iaitu sunat dan wajib. Sunat berdoa untuk segala kebaikan seperti yang sebelum ini kita lakukan. Dan terdapat juga doa yang wajib kita meminta iaitu....? 




Yes, memohon petunjuk ke jalan yang lurus, yang sekurang-kurangnya kita wajib minta 17 kali sehari dalam setiap rakaat solat kita. Berdoalah supaya kita ditetapkan dalam hidayah dan dibesarkan dengan hidayah-Nya ini. 

Manusia sentiasa mencari Tuhan. Itu fitrah. God spot atau Quwwah nutqiyah itu memang wujud dalam diri manusia, membawanya kepada Tuhan Sang Pencipta. Malah, dalam diri sejahat-jahat manusia yang pernah dikenali di muka bumi ini yakni Firaun juga mengaku beriman kepada Tuhan Musa dan Harun.. 


(Setelah menerangkan akibat orang-orang yang tidak menghiraukan akhirat, Tuhan menyatakan bahawa orang-orang yang beriman dan beramal soleh akan disambut dengan kata-kata): "Wahai orang yang mempunyai jiwa yang sentiasa tenang tetap dengan kepercayaan dan bawaan baiknya!
"Kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuas hati (dengan segala nikmat yang diberikan) lagi diredhai (di sisi Tuhanmu)!
"Serta masuklah engkau dalam kumpulan hamba-hambaku yang berbahagia
"Dan masuklah ke dalam SyurgaKu!" 
[ al-Fajr: 27-30]
Marilah menjadi orang yang diseru Allah dalam ayat-ayat ini. Semoga Allah menjemput kita ke syurga-Nya di akhirat nanti. Doa. Doa. Doa.

Qada' dan Qadar; Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri & Ustaz Ridhauddin Mohd Salleh 

Sedikit sebanyak apa yang berjaya dicatat sepanjang perkongsian Ustaz Zul, Ustaz menyebut tentang beza antara Istidrak (nak mendapatkan sesuatu) dan Istidraj yang bermaksud sesuatu kepelikan yang berlaku walaupun maksiat semakin banyak dilakukannya tetapi kisah pengakhirannya malap dan kelam. Oleh itu, dalam 'mengukur' sesuatu ketentuan, usah diukur mengikut neraca duniawi semata-mata. Cari akhirat dalam setiap tingkah. Diceritakan tentang seorang wanita cantik dan kaya, dia mampu untuk memiliki apa sahaja yang dia mahu, Suatu hari dia mengadu hatinya tidak tenang. Lantas dinasihati untuk bangun qiyamulail, banyakkan istigfar dan bertaubat. Alhamdulillah, selepas itu jiwanya tenang.
"...Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya)..."

[ al-Hujurat: 13]

Allah tidak adil? 
Ini kisah untuk kita gali sedikit ibrah tentang keadilan Allah..

Suatu hati seorang pemuda telah bertanya kepada Nabi Musa mengenai qada' dan qadar. "Hai Musa, kiranya benar tuhanmu maha mengetahui, tunjukkanlah salah satu buktinya kepada ku," cabar si pemuda. Maka dijawab oleh Nabi Musa, "Baiklah, esok, cubalah engkau berjalan ke arah ini dan berhentilah di sebuah batu yang besar. Berlindunglah kamu di balik batu tersebut dan saksikanlah keluasan ilmu Allah dan ketelitian perancangan-Nya."

Keesokan paginya, bergeraklah pemuda tersebut ke arah yang dinyatakan oleh Nabi Musa. Setibanya dia ke batu tersebut, dia pun bersembunyi. Terdapat sebuah mata air mengalir di bawah batu itu. Tidak lama selepas itu, datanglah seorang lelaki menaiki kuda. Setelah minum dan memberi minum kudanya, lantas dia berlalu pergi. "Eh, kantung airnya tertinggal," bisik pemuda itu. Mahu rasanya dia berteriak kepada penunggang kuda tetapi hatinya menghalang. "Nanti, aku mahu lihat sejauh mana kebenaran kata-kata Musa mengenai tuhannya," senyum nakal terukir di bibir si pemuda.


Tidak lama selepas itu, datang seorang budak lelaki ke mata air tersebut. Demi terlihat kantung air yang ditinggalkan di atas batu, budak tersebut terus mengambilnya dan berlalu pergi. "Hei, itu kantung lelaki berkuda, jangan kau curi..." jerit pemuda di dalam hati. Dan seketika, terlihatlah olehnya seorang lelaki tua yang bertongkat menuju ke arah mata air tersebut. Melihatkan keadaannya, rasanya lelaki tua itu kurang penglihatan. Dengan bersusah payah, lelaki tua itu duduk berehat di atas batu tempat kantung air diletakkan dahulunya.


Tiba-tiba lelaki berkuda tadi datang kembali. "Hei orang tua, ada kamu lihat kantung airku di atas batu ini?" kasar suara lelaki itu. "Tidak nak, aku ini baru sahaja sampai di sini, lagi pula, untuk apakah aku mangambilnya?" jawab si tua perlahan. "Ah, bohong. Aku lihat kamu ini seorang yang tidak boleh dipercayai. Entah-entah kamu telah mengambil dan menyembunyikannya. Serahkan kembali kantung air itu orang tua, atau buruk padahnya..." suara ancaman lelaki tersebut benar-benar biadap. "Tidak, tidak, aku tidak mengambilnya. Lihatlah keadaanku, mataku rabun dan hampir buta, mustahil aku mengambilnya, melihatnya pun tidak..."hujah si tua.

Tanpa disangka tanpa diduga, lelaki berang itu menghunus dan merodok belatinya ke perut si tua. Amarahnya meluap menutup akal warasnya. Si tua tewas di tangan gagah lelaki durjana. Dia memacu kudanya deras meninggalkan mata air, dengan darah di tangan yang masih merah basah.
Si pemuda tergamam. Segala peristiwa yang berlaku sepantas kilat, sukar difahami. Badannya menggigil melihatkan tubuh si tua longlai di atas batu. Dan dia meninggalkan mayat itu lantas menemui Nabi Musa.

"Wahai pemuda, sudahkah kamu melihatkan kebijaksanaan dan keadilan Allah?" sapa Nabi Musa seraya menyambut pemuda itu. "Sukar untukku percayai apa yang berlaku. Apakah ada keadilan di dunia ini? Di manakah tuhan ketika manusia benar2 memerlukannya? Mengapakah insan yang tidak berdosa terkorban tanpa pembelaan?" tutur katanya tidak keruan, meracau barangkali. "Sabar wahai pemuda, ceritakanlah apa yang kau lihat sepanjang hari," pujuk Nabi Musa penuh hikmah.

Lalu diceritakanlah segala yang berlaku. Betapa kantung air itu adalah milik lelaki berkuda, dan diambil atau dicuri lebih tepat, oleh seorang budak, tetapi mengapa mesti si tua yang kurang penglihatannya pula dituduh dan dibunuh? "Kamu kata tuhanmu maha melihat dan maha adil. Di manakah tuhanmu ketika itu wahai Musa?" soal si pemuda kepada Nabi Musa. "Wahai pemuda, sesungguhnya Allah itu maha luas pengetahuannya dan Dialah yang Maha Adil. Ilmunya menguasai segala perkara yang terlihat dan tersembunyi. Dan keadilannya meliputi segenap waktu dan tempat. Tahukah kamu bahawa pemuda berkuda itu baru sahaja merompak sebuah rumah? Antara benda yang dicurinya adalah kantung air yang kau lihat tadi. Dan budak lelaki yang mengambil kantung itu adalah pemilik sebenar kantung tersebut. Maka seadilnyalah dia mendapatkan kembali hartanya yang dicuri. Lagi pun, kantung itu ditemui semula oleh pemiliknya, bukanlah diambil secara tidak sah, adil kan?" Nabi Musa menerangkan duduk sebenar.

"Tapi, mengapa pula lelaki tua itu dituduh dan kemudiannya dibunuh? Dosa apakah yang menyebabkan dia menerima nasib seburuk itu? Adilkah itu?" masih tak puas hati. "Dan lelaki tua itu sebenarnya telah membunuh bapa kepada lelaki berkuda sewaktu mudanya. Tiada saksi dan bukti yang kukuh terhadap lelaki tua itu dan selama ini dia terlepas dari hukuman pemerintah. Hanya Allah yang maha mengetahui mengenai rahsia si tua itu, dan hari ini, dia telah menerima hukuman setimpal," penerangan yang sangat jelas oleh Nabi Musa. "Nah, sekarang kamu telah lihat betapa luas pengetahuan Allah dan keadilannya. Sesungguhnya ilmu Allah itu maha luas dan kadang kala tidak tercapai oleh akal manusia. Adakah keadilan selain daripada keadilan Allah?" pertanyaan Nabi Musa yang lembut benar2 mematikan hujah si pemuda, memecah bendung keegoannya dan meruntuh tebal kejahilannya.

"Benar wahai nabi Allah. Dan aku bersaksi bahawa Dialah Allah tiada tuhan selain-Nya, dan kamu adalah utusan-Nya. Terimalah imanku..." ucap si pemuda dengan iringan air mata.


Bolehkah doa itu mengubah?
Qada' Allah itu ada dua sifatnya. 
1. QADA MUBRAM

Adalah ketentuan Allah Taala yang pasti berlaku dan tidak dapat dihalang oleh sesuatu apa pun. (Contoh: Mati pasti akan berlaku). Takdir di dalam bentuk ini tidak boleh dan tidak mungkin berubah secara mutlak. Jika ia berubah ia mencacat kesempurnaan Allah dan hal ini adalah mustahil di sisi Allah. Berhubung dengan ini Allah berfirman:
“Keputusan di sisiKu tidak akan berubah dan Aku sekali-kali tidak menzalimi hamba-hambaKu.”
(Surah Qaaf: 29)



2. QADA MUALLAQ. 

Takdir yang kedua ialah takdir yang tertulis di Lauh Mahfuz dan ia dikenali juga sebagai takdir mu’allaq. Takdir ini boleh berubah dari masa ke semasa, contoh paling mudah..dulu masa sekolah awak seorang yg rajin, pelajar cemerlang..tapi bila dah masuk u, awak berubah.. jadi malas nak belajar, macam mana nak bjaya kan..pastilah dapat result pun yg tak bagus kan.. jadi kita kena lah berusaha untuk dapatkan yg lebih baik dalam hidup kita ni..

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud:

Tidak boleh ditolak qadar Allah Taala melainkan doa. Dan tiada yang boleh memanjangkan umur melainkan membuat baik kepada ibubapa. 

Ingatlah, berdoa itu bukan sahaja untuk kita memohon hajat bahkan satu ibadat. Tidak salah untuk kita berdoa,  bahkan Allah sangat suka hamba-Nya meminta kepada-Nya. 

Ustaz ceritakan juga tentang doa ajaran Rasulullah SAW kepada Ummu Salamah. Doa ini boleh diamalkan bila ditimpa musibah;
ุนَู†ْ ุฃُู…ِّ ุณَู„َู…َุฉَ  ุฃَู†َّู‡َุง ู‚َุงู„َุชْ 
 ุณَู…ِุนْุชُ ุฑَุณُูˆู„َ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ 
 ูŠَู‚ُูˆู„ُ ู…َุง ู…ِู†ْ ู…ُุณْู„ِู…ٍ ุชُุตِูŠุจُู‡ُ ู…ُุตِูŠุจَุฉٌ ูَูŠَู‚ُูˆู„ُ ู…َุง ุฃَู…َุฑَู‡ُ ุงู„ู„َّู‡ُ
  ุฅِู†َّุง ู„ِู„َّู‡ِ ูˆَุฅِู†َّุง ุฅِู„َูŠْู‡ِ ุฑَุงุฌِุนُูˆู†َ 
 ุงู„ู„َّู‡ُู…َّ ุฃْุฌُุฑْู†ِูŠ ูِูŠ ู…ُุตِูŠุจَุชِูŠ
 ูˆَุฃَุฎْู„ِูْ ู„ِูŠ ุฎَูŠْุฑًุง ู…ِู†ْู‡َุง ุฅِู„َّุง ุฃَุฎْู„َูَ ุงู„ู„َّู‡ُ ู„َู‡ُ ุฎَูŠْุฑًุง ู…ِู†ْู‡َุง
 ู‚َุงู„َุชْ ูَู„َู…َّุง ู…َุงุชَ ุฃَุจُูˆ ุณَู„َู…َุฉَ 
ู‚ُู„ْุชُ ุฃَูŠُّ ุงู„ْู…ُุณْู„ِู…ِูŠู†َ ุฎَูŠْุฑٌ ู…ِู†ْ ุฃَุจِูŠ ุณَู„َู…َุฉَ
  ุฃَูˆَّู„ُ ุจَูŠْุชٍ ู‡َุงุฌَุฑَ ุฅِู„َู‰ ุฑَุณُูˆู„ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ
 ุซُู…َّ ุฅِู†ِّูŠ ู‚ُู„ْุชُู‡َุง ูَุฃَุฎْู„َูَ ุงู„ู„َّู‡ُ ู„ِูŠ ุฑَุณُูˆู„َ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ
 ู‚َุงู„َุชْ ุฃَุฑْุณَู„َ ุฅِู„َูŠَّ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ 
ุญَุงุทِุจَ ุจْู†َ ุฃَุจِูŠ ุจَู„ْุชَุนَุฉَ ูŠَุฎْุทُุจُู†ِูŠ ู„َู‡ُ
 ูَู‚ُู„ْุชُ ุฅِู†َّ ู„ِูŠ ุจِู†ْุชًุง ูˆَุฃَู†َุง ุบَูŠُูˆุฑٌ 
ูَู‚َุงู„َ ุฃَู…َّุง ุงุจْู†َุชُู‡َุง ูَู†َุฏْุนُูˆ ุงู„ู„َّู‡َ ุฃَู†ْ ูŠُุบْู†ِูŠَู‡َุง ุนَู†ْู‡َุง ูˆَุฃَุฏْุนُูˆ ุงู„ู„َّู‡َ ุฃَู†ْ ูŠَุฐْู‡َุจَ ุจِุงู„ْุบَูŠْุฑَุฉِ 

Dari Ummu Salamah sesungguhnya telah berkata telah mendengar Rasulullah saw bersabda:
"Setiap orang Islam yang ditimpa musibah lalu dia mengucapkan apa yang diperintahkan Allah iaitu;
Sesungguhnya kami kepunyaan Allah dan sesungguhnya kami akan kembali kepada Allah. Ya Allah! Berikanlah aku pahala kerana musibah yang kuderitai dan gantikan yang lebih baik.
Nescaya Allah akan menggantikan dengan yang lebih baik"
Ummu Salamah berkata: 
"Setelah Abu Salamah (suaminya) meninggal dunia saya mengatakan (dalam hati) siapakah orang-orang Islam yang lebih baik dari Abu Salamah orang pertama yang hijrah bersama keluarganya kerana (mematuhi) Rasulullah saw?
Kemudian saya mengucapkannya sekali lagi. Lalu Allah menggantikannya
dengan Rasulullah saw. Rasulullah saw mengutus Hatib bin Abu Baita'ah meminang saya untuk menjadi isteri beliau.
Saya menjawab, bahawa saya mempunyai seorang anak perempuan dan saya seorang perempuan yang cemburu.
Beliau menjawab : "Adapun anak perempuannya. Kita doakan
supaya dicukupkan Allah keperluannya dan tidak tergantung keperluannya
kepada ibunya dan aku mendoakan supaya Allah menghilangkan cemburunya".
(Hadis sahih, Riwayat Muslim)

Slot ini disambung oleh Ustaz Ridhauddin disebabkan kekangan masa Ustaz Zul. Ustaz Ridha menjelaskan dalam membaca sesuatu dalil; hadis & ayat al-Quran, penting untuk kita membacanya secara mathur dan secara textual & contextual. Ustaz jelaskan begini supaya kita tak salah menafsirkan dalil-dalil yang diturunkan buat panduan kita.

3 sifat penting dalam menjadi hamba yang beriman dengan ketentuan Qada' dan Qadar ialah:
1. Sentiasa berfikiran positif. Allah itu seperti sangkaan hamba-Nya. Kalau kita rasa Allah akan tolong kita, Allah pasti akan tolong kita. Yakinlah.

2. Sentiasa berusaha
"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
[ar-Ra'd: 11]

3. Sentiasa bersangka baik
"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."
[al-Baqarah: 216]


Carilah keredhaan Allah, bukan hanya izinnya. Sebab hanya dengan redha-Nya membenarkan kita ke syurga. Bila Allah izinkan sesuatu itu terjadi tetapi Dia tidak redha degannya, itu mungkin petanda murka-Nya. Allah. Semoga Allah pimpin jalan kita agar sentiasa dalam menuju keredhaan-Nya.

Bila ditanya oleh salah seorang peserta apa yang dimaksudkan dengan redha atas ujian, Ustaz Ridha menyatakan bahawa menangis itu fitrah. Itu bukan tanda kita tidak redha dengan ketentuan-Nya. Tetapi bila ada ketidakpuasan hati atau kita mencela apa yang berlaku; nah itu tanda hati anda tidak redha dengannya. Redha itu di hati, bukan hanya di akal makna kata bila kita benar-benar menerima segala ketentuannya, hati kita tenang dengan apa yang terjadi bukan sekadar kita fikir kita redha sedang hati rmenyimpan dendam yang entah pada siapa.

...to be continued insyaallah

Friday, June 28, 2013

Muallaf

Hari ini ada rehearsal & preparation for Konvensyen Aku Cinta Allah dan Rasul (KACAK). Alhamdulillah, Allah pilih aku untuk menjadi sebahagian dari committee konvensyen anjuran One Heart Creative Solution ini. 


Asar

Setelah selesai beberapa kerja yang perlu dibuat, sebaik masuk waktu solat Asar, kami (aku dan Iqa) segera ke masjid kebanggaan UIA. Korang mesti tau betapa besarnya masjid diorang ni kan? Tempat wudhuk pun banyak kot. Waktu nak berwudhuk, terdengar seperti ada sesi praktikal solat di belakang.

"Cuba ruku' "

Dia mula membongkokkan badannya.

"Salah tu. Awak pulak"

Seorang lagi membongkokkan badannya. Kali ini nampak lebih sempurna.

"Ok, Bagus."

Praktikal masih diteruskan. Disebabkan nak cepat, aku segera amik wuduk dan beredar dari situ. Tapi hati berbisik.
"Kenapa Ustazah tak bawak je semua anak murid dia tu solat Asar betul2 kat atas? Praktikal betul-betul punya. Xpayah nak practice2. Hmm."

Musykil.



Maghrib

Sambil menjaga barang Iqa, di tempat wudhuk, tiba-tiba satu suara menyapa. 

"Adik ni student ke?"

"Aah. Tapi bukan student sini."

"Oh. Belajar kat mana?"

"Kat UKM. Akak dari mana?"
Ramah pulak akak ni. Bagus gak, aku pun bosan kalau kena tunggu sambil sengih sorang2 ni. ~~


"Akak dari Kajang. Datang sini ada program. Alhamdulillah, Allah pilih untuk join program ni. Adik datang sini untuk apa?"

"Saya pun ada program jugak esok dan lusa. Tapi arini ada preparation untuk program, sebab tu datang. Akak ada program apa ni?"

"Hari ini ada bengkel untuk muallaf. Emm...Akak ni muallaf."


Allah. Meremang bulu roma. Aku jadi makin excited.

"Oh. Alhamdulillah. Akak asal mana?"

"Akak orang Sarawak. Tapi dah lama kerja di sini, di TNB Kajang. Sejak 1994 datang bekerja di Semenanjung."

"Kuching ke? Abang saya pun tinggal sana jugak. Kat Petrajaya."

"Oh, Petrajaya. Tu dekat dengan Bandar Kuching"

Azan berkumandang. Masing-masing diam seketika.


"Ok lah adik. Akak pergi dulu. Doakan akak ye adik."

"Ya akak. Insyaallah. Doakan saya juga. Semoga Allah terus beri taufiq & hidayah pada kita"

Kami bersalaman. 


Soliloquy

Allah. Lepas tu aku nampak dia pergi ke tempat orang praktikal waktu Asar tadi. Rupa-rupanya bengkel cara solat bagi Muallaf yang aku nampak waktu tadi. Astagfirullah, jahatnya hati. Asal la aku tak terfikir pun pasal bengkel ni, duk fikir nak cari salah orang je. Haish!


Terasa bila akak ni mintak aku doakan ini. Usai solat, aku teringat-ingat pesanan dia. Bila kenang balik kehidupan aku, berapa kali aku doakan orang lain (non-muslim) untuk turut sama merasai nikmat iman & islam yang aku kecapi sekarang? Jarang jugak kot. Selalu ingat nak doakan kebahagiaan diri sendiri dan orang terdekat je, sampai lupa manusia lain di luar sana. Allah.. Betapa kita selalu mementingkan diri sendiri. 


Ini intro yang menarik Allah bagi kat aku untuk benar-benar hadirkan hati ke KACAK esok dan lusa. Berjumpa dengan Muallaf buat aku rasa kami benar-benar bertuah dipilih untuk menerima Islam sebagai jalan hidup kami dan menyembah hanya kepada Allah, Tuhan Yang Esa. Perasaan ni jarang-jarang ada. Jarang kita benar-benar menghargai nikmat Islam ini. Hingga kadang mungkin ada yang lansung tidak pernah menganggap keislamannya satu nikmat kurnia dari-Nya. Naudzubillah, semoga dijauhkan dari perasan yang x sepatutnya.

# Semoga KACAK menjadi medan muhasabah cinta kita kepada Allah dan kekasih-Nya dan membuatkan kita turut mengamalkan apa yang dipertanggungjawabkan kepada kita. Semoga esok terus gagah melangkah!