Tuesday, August 27, 2013

Hari ini dalam sejarah

Salam alaik.

Setelah sekian lama tak update blog, teringin nak berkongsi sesuatu dengan semua. Berkongsi benda simple as a starter. May I?

Ogos tahun ni banyak perkara gembira berlaku. Alhamdulillah. Allah berikan kebahagiaan buat diri dan keluarga. Pertama kali sibuk dengan kenduri kahwin di waktu raya. Mulanya,  kami anak2 dara Bonda Wan Fatimah, dah nekad takkan buat walimah waktu raya, hilang mood raya kot. ~~ Tapi bila dengar talk dari seorang ustaz ni kata yang "raya cuma sehari" ditambah pulak mak keep higlighting yang time raya ni la semua adik-beradik dapat berkumpul, hampir tergugat la nekad kami. Tapi, tapi, tapi;  bila ingat yang mood Ramadhan pun sedikit terganggu, barang-barang untuk kenduri  mahal, jalan pulak jem nak ke sana ke mari etc, so nekad tu masih tertanam kukuh la dalam diri. Heh. 

Ogos ni jugak la result final sem ni keluar. Alhamdulillah, Allah bagi graduate tahun ni. Mula la terkenang susah payah waktu belajar dulu. Susah yang indah. Tapi menuntut ilmu takkan pernah berakhir sampai bila-bila. Selalu teringat kata-kata Mr Siow, my supervisor waktu practical kat Guardian Melaka, " selalu sediakan diri untuk belajar, walaupun dari orang yang lebih muda dari kamu. Sebab sebenarnya kita saling memerlukan. Junior belajar dari senior. Senior pun belajar dari junior iaitu bila senior mengajar junior, kita akan lebih ingat tentang sesuatu tu kan?". Jujur, aku memang salute dengan Mr Siow. Ilmu clinical dia superb kot, tapi sangat humble. Ni antara hikmahnya dapat praktikal kat Melaka. :)

Btw, niat asal sebenarnya nak cerita pasal 1 hari je. Nama tajuk pun dah tulis awal2, HARI ini dalam sejarah. 26 Ogos 2013; first time bersahur dan buka puasa makan udang besar tapak tangan, firt day mengajar Qiraati kat Pasti Al-Hikmah and first time berjaya buat pavlova (senang je rupanya, buat macaroon lagi susah kot..huhu).

Part makan udang and pavlova tu tak yah cerita la kot. Resepi pavlova yang mudah last kang aku bagi k. :)

Nak cerita pasal jadi cikgu. Selama hidup 23 tahun, ni firt time officially layak dipanggil cikgu. Sebelum2 ni pernah je mengajar, tapi setakat jadi mentor add math time sekolah menengah, pastu lepas SPM dulu buat tuisyen untuk sepupu2 sekolah rendah. Tu je la pengalaman mengajar. Tup tup, hari tu sepupu mesej mintak ganti dia mengajar Qiraati sebab dia dapat kerja kat KL. Hmm. Ni dah 2nd time orang offer, sebelum ni macam-macam alasan bagi. Aku bila dah 2nd time orang offer benda sama, susah sikit nak tolak, perasaan bersalah tu seolah menghantui diri. So, x fikir panjang; mintak izin mak then terima je. Sebab mengajar sekejap je, pergi Pasti tu jalan kaki pun boleh sampai (tapi penat la kalau jalan).

First day mengajar, tak de la cuak mana (kononnya). Tapi seriously budak-budak umur 5-7 tahun ni memang SANGAT suka main. Walaupun bila kita tanya diorang datang kelas tu untuk apa and tanpa rasa bersalah diorang akan jawab diorang nak belajar (padahal time tu diorang tengah sungguh-sungguh berlari main kejar-kejar kot). Haru gak la aku. Mula-mula, memang berkejar ke sana ke mari la melarang diorang bermain tapi bila teringat yang diorang ni kanak-kanak, biarkan je la diorang. Last2, wujud la prinsip baru dalam diri. "Bila main, main sungguh2. Bila belajar, belajar sungguh2." Sebelum ni selalu je dengar orang sebut kata-kata ni tapi time ni la betul2 aku kena praktikkannya; bukan untuk diri tapi untuk anak-anak murid. Settle satu perkara. Tapi cabaran setrusnya bila nak tarik dari keadaan diorang tengah main dengan bahagianya tu kepada fokus betul-betul untuk belajar tu memang mencabar, part ni kena ada cara tersendiri and ikut siapa pulak orangnya. Bila tengah nak prepare diri cana nak mengajar ni, terjumpa satu perkongsian ni; cara mendidik anak-anak menurut Islam.

Bila terkenang asal tiba-tiba boleh on untuk mengajar ni, teringat yang memang xde plan detail untuk aktiviti cuti sementara menunggu posting ni. Ingat satu je, nak buat buat nota kecil untuk diguna waktu PRP (as suggested by Mr Siow). Ingat nak p kelas Bahasa Inggeris tapi bila mintak pendapat orang lain, kata tak perlu. Angah plak sibuk suruh p kelas menjahit, tapi err, x berapa minat jahit guna mesin ni. Setakat nak jahit baju koyak, nak lipat baju yang labuh tu ok la, tapi nak try jahit baju kurung sendiri ni memang x berapa minat la. Lagi-lagi bila fikir yang lepas-lepas ni bila dah kerja x sempat nak menjahit. (Tapi kalau tetiba minat tu datang sape tau kan? :) ) So, moral of the story, buat la perancangan sebaiknya untuk cuti korang. Jangan sia-siakan masa macam tu je. Or at least, make sure ada matlamat nak dicapai waktu cuti ni. Contoh, nak practice jadi Suri Rumah Tangga, nak habiskan baca buku-buku yang sebelum ni beli tapi xpernah sentuh untuk baca, nak belajar skill baru etc. 

Dah, saja nak cerita pasal diri sendiri kat sini. Ada lagi satu benda best Ogos ritu; jaulah ke Utara dengan kawan-kawan. Ni memang tersangat best, Tapi mood nak bercerita tak sampai lagi. Tengok la kalau rajin den cerita. :)

K, seperti yang dijanjikan; ni resepi Pavlova yang mudah. 

Bahan-Bahan; 

Meringue 
4 Putih Telur (Kalu telur saiz kecil, blh guna 5)
175g Castor Sugar
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung 

Hiasan 
Whip cream 250g
Strawberry / Blueberry / Kiwi ( Anything sour )

Cara-Cara; 

Pre-heat oven pada suhu 170 darjah celcius 

Meringue 
1. Dengan menggunakan mixer, pukul semua putih telur sehingga berbuih (foamy)  
2. Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan increase the speed. 
3. Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung. 
4. Pukul sehingga menjadi berkilat dan *bertanduk
* Bertanduk : Apabila kita terbalikkan meringue, ia tidak jatuh daripada bekas mixer 
5. Place the baking paper on top of a baking tray (Use only baking paper, do not use any container or mould) 
6. Spread the meringue in a circle shape. 
7. Bakar selama 30 hingga 40 minit. 
8. Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven seketika. 

Hiasan
1. Dengan menggunakan mixer, pukul whip cream. Then, sapu atas meringue yang dah siap tadi.
2. Hias dengan strawberry atau apa-apa buah yang masam. 

Tips;
1. Make sure semua bahan-bahan dan alatan yang diguna untuk buat meringue tu semuanya kering (Selalu orang lupa nak lap telur lepas basuh). Kalau tidak, selama mana pun korang pukul putih telur tu, takkan 'bertanduk' la meringue korang.
2. Lepas dah siap, simpan dalam peti dulu baru makan lagi sedap. :)

*Hampir lupa Ogos bulan merdeka. Sori, semangat kebangsaan tu tak berapa nak ada dalam diri. @@

No comments: