Sunday, September 26, 2010

wasiat Luqmanul Hakim

Wasiat Luqman yang termaktub dalam kitab-kitab tafsir

1. Wahai anakku, sesungguhnya dunia ini ibarat lautan dalam, ramai manusia yang tenggelam di dalamnya. Jadikanlah taqwa sebagai kapalmu, iman sebagai penumpang dan tawakal sebagai layarnya. Semoga engkau memperolehi kejayaan.

2. Sesiapa yang boleh bersikap adil terhadap diirinya sendiri, maka ALLAH menambahkan kemuliannya.

3. Kepayahan dan kesusahan dalam ketaatan adalah lebih dekat (kepada keredhaan ALLAH) daripada kesenangan dan kemewahan dalam kemaksiatan.

4. Wahai anakku, berwaspadalah dengan hutang kerana ia merupakan kehinaan di siang hari dan kedukaan pada malamnya.

5. Wahai anakku, berharaplah kepada ALLAH dengan pengharapan yang tidak menghumbankanmu ke lembah penderhakaan terhadap-NYA, dan takutlah kepada ALLAH dengan ketakutan yang tidak mengecewakanmu daripada rahmat-NYA.

6. Sesiapa yang berdusta, maka hilanglah air mukanya.

7. Sesiapa yang berdusta, banyaklah kesengsaraanya.

8. Wahai anakku, janganlah engkau mengutuskan seorang utusan yang jahil, jika engkau tidak menemui orang yang bijaksana, maka jadikan dirimu sebagai utusan.

9. Wahai anakku, janganlah kamu menjadi terlalu manis sehingga kamu ditelan dan jangan pula kamu menjadi terlalu pahit hingga kamu diluahkan.

10. Bermesyuaratlah dengan ulama dalam urusanmu.

11. Tiada manfaat pembelajaranmu sehingga kamu beramal dengan apa apa yang kamu pelajari. Apabila kamu tidak beramal dengan apa yang telah ketahui, umpama seorang yang pergi mencari kayu api lalu membawa pulang seberkas kayu. Ia akan terus memikulnya hinggalah ia tidak berupaya. Ia terus menambah seberkas kayu yang lainlagi untuk dipikul meskipun ia tidak mampu.
(ini menunjukkan ilmu sepatutnya membuahkan amalan, jika tidak ilmu tersebut akan mendakwa tuannya.)

12. Ungkapkanlah kata-kata yang baik dan ceriakanlah wajahmu. Ini lebih disukai oleh manusia berbanding kamu menghulurkan suatu pemberian kepada mereka.
(ini bertepatan dengan hadis yang menyebut bahawa kata-kata yang baik itu sedekah, sehinggakan senyumanmu pada saudaramu juga adalah sedekah).

13. Ditanya kepada Luqman: “bagaimanakah engkau boleh sampai ke tahap sebegini?” lantas beliau menjawab: “percakapan yang benar, menunaikan amanah dan meninggalkan apa yang tidak member manfaat kepadaku.”

14. Wahai anakku, dampingilah ulama, sibukkan dirimu bersama mereka dengan menemukan lututmu dengan mereka. Sesungguhnya ALLAH menghidupkan hati dengan ‘nur’ hikmah seprtimana menghidupkan bumi dengan titisan air hujan dari langit.

15. Wahai anakku, engkau tidak akan menyesal dengan berdiam sama sekali sesungguhnya berkata-kata itu ibarat perak dan diam itu adalah emas.

16. Sesungguhnya kejahatan itu mendatangkan kejahatan yang lain.

17. Berlemah lembut adalah pokok bagi segala hikmah.

18. Sebagaimana kamu mengasihani demikianlah kamu dikasihani, sebagaimana kamu bercucuk tanam demikian jugalah kamu menuai hasilnya.

19. Ingatilah 2 perkara dan lupakanlah 2 perkara: ingatlah ALLAH dan mati. Lupakanlah kebaikan kamu kepada manusia dan kejahatan manusia kepada kamu.


1 comment:

siti aisyah said...

Assalamualaikum....Hye..jom try nie lak..free jer..
Xrugi pun join coz free jer xpyh byr ape2 pun........
Ade bisnes yg best saya ajak kwn2
Sign up kt link saya kasi nie...
http://prelaunchx.com/x/tweetersiti
Forex tu company matawang dunia n malaysia pun ade juga forex..
NaNti 27/8 company nie nk lancarkan prelaunchx tp siapa yg nk join lepas pada tarikh tu da kena bayar rm100..
Tp skrang siapa yg join free jer sampai tarikh 27/8

follow step ni :
01) Pertama sekali..cepat klik
http://prelaunchx.com/x/tweetersiti adalah penaja anda..anda cuma perlu klik link ini untuk info dan daftar percuma sehingga 27/08/2012.. kemudian klik 'Sign Up'. Pastu isikan Username yang anda suka..pastu isikan email anda sendiri serta password anda.. selepas itu isikan sekali lagi password anda di kotak verify password..pastikan password anda adalah sama dgn password semasa anda isikan password mula mula tadi dan mudah diingat..selepas tu Sign up..anda akan masuk kembali ke log in page..taip username anda dan password anda sama seperti yang anda taip di page sign up tadi..

02) Kedua bila anda Login, anda akan masuk ke Page akaun anda sendiri....anda lihat $100 tu milik anda. anda lihat sebelah atas kanan page akaun anda di mana ada tertulis "TASK". anda klik Task tu dan masuk ke page Task List. anda klik "click here" di area "Task: Subscribe to email updates." Isikan email anda tadi utk "
FeedBurner Email Subscription Request" dan kemudian verify subscription.

03) Ketiga, Klik petak I have subscribed dan klik "clear task".
Kemudian "click here" di area "Task: Enter your payee information." Isikan email anda di kotak "Payee Email Adress", "Payee Full Name" iaitu nama penuh anda ikut Mykad" dan isikan juga di kotak "Payee Physical Address" iaitu alamat rumah atau pejabat anda. anda kena isi nama dan alamat yg tepat dan betul krn maklumat tu akan di tulis ke dlm check anda nanti utk hantar bonus. kalau isi nama samaran atau alamat tak betul, check tu akan bermasalh bila nak masuk ke akaun bank anda nanti atau check tu tak sampai ke rumah anda. dah selesai semua tu anda klik "Update Information". Kemudian di page Task list tu anda klik di kotak "I have entered my payee information! dan kemudian klik "clear task.

04) Anda akan masuk semula ke Main Page akaun anda, kemudian lihat di bawah Page bahagian "Your Referral Link". Skrg link tu dah jadi milik anda. anda dah boleh promosi link anda. Copy paste link anda dan letakkan di wall FB anda. kalu ada tweeter, blog, website sendiri, lagilah bagus krn lebih ramai org akan lihat dan klik link anda utk daftar sptmana anda buat tadi. Setiap org signup melalui link anda, anda akan dapat bonus dan commision bulanan. Lagi ramai org join melalui link anda, anda akan dpt lebih banyak bonus dan komisen. Sekiranya anda dapat 3 org signup direct melalui link anda. Lock Level 1 hingga Level 5 akan terbuka secara automatik dan anda dah layak utk menikmati bonus setiap level 1 hingga Level 5.

prelaunchX
www.prelaunchx.com

prelaunchX
www.prelaunchx.com