Sunday, September 26, 2010

kisah si cangkir...

kisah 1
~sekadar intro~

kisah 2

Kisah ini merupakan satu teladan kepada kita tentang kenapa selama ini kita sering ditimpa dugaan yang adakalanya sukar untuk kita tanggung dan terlalu menyakitkan.

Sepasang datuk dan nenek pergi berbelanja di sebuah kedai cenderamata untuk mencari hadiah buat cucu mereka. Kemudian mata mereka tertuju kepada cawan y cantik. “Lihat cawan itu,” kata nenek kepada suaminya. “inilah cangkir tercantik y pernah aku lihat,” ujar si datuk.

Pada ketika mereka mendekati cawan itu, tiba-tiba cangkir y dimaksudkan itu bbicara,

“ Terima kasih untuk perhatian dan pujian anda, perlu diketahui bahawa aku dahulunya tidak cantik. Sebelum menjadi cangkir yang dikagumi, aku hanyalah selonggok tanah liat y tidak berguna. Namun pada suatu hari ada seorang pemuda dengan tangan kotor melempar aku ke sebuah roda berputar. Kemudian ia mulai memutar-mutar aku hingga aku merasa pening. Stop! Stop! Aku berteriak. Tetapi orang itu berkata, “belum!” lalu ia mulai menyodok dan meninju aku berulang2. Stop! Stop! Teriakku lagi. Tetapi pemuda ini masih sahaja meninjuku tanpa menghiraukan teriakanku. Bahkan lebih teruk lagi apabila ia memasukkanku ke dalam api. Panas! Panas! Teriakku dengan kuat. Stop! Cukup! Teriakku lagi. Tapi pemuda ini berkata, “belum!” akhirnya ia mengangkatku dari api itu dan membiarkanku sampai sejuk. Aku fikir, selesailah penderitaanku. Oh! Ternyata belum. Setelah sejuk, aku diberikan kepada seorang wanita muda dan ia mulai mewarnaiku. Asapnya begitu memualkan. Stop! Stop! Aku berteriak. Wanita itu berkata, “belum!” lalu ia memberikanku kepada seorang lelaki dan ia memasukkan aku sekali lagi ke dalam api yang lebih panas dari yang sebelumnya. Tolong! Hentikan penyiksaan ini! Sambil menangis aku berteriak sekuat-kuatnya. Tapi orang ini tidak peduli dengan teriakanku. Ia terus membakarku. Setelah puas ‘menyiksaku’ kini aku dibiarkan sejuuk. Setelah benar2 sejuk, seorang wanita cantik mengangkatku dan menempatkanku dekat kaca.Aku melihat diriku. Aku terkejut sekali. Aku hampir tidak percaya, kerana di hadapanku berdiri sebuah cawan yang sangat cantik. Semua kesakitan dan panderitaanku yang lalu menjadi sirna tatkala kulihat diriku.”
Datuk dan nenek itu terdiam membisu. Lalu diceritakan kisah itu kepada cucunya.

Seperti inilah kehidupan membentuk kita. Dalam perjalanan hidup, akan banyak kita tempuhi keadaan yang tidak menyenangkan, menyakitkan, penuh penderitaan, dan sering tumpahnya air mata. Tetapi inilah satu-satunya cara untuk mengubah kita menjadi ‘cantik’.

Jangan lupa bahawa cubaan yang kita alami tidak akan melebihi kekuatan kita.
Jangan kecil hati, jangan putus asa, kerana ALLAH sedang membentuk kita...

1 comment:

siti aisyah said...

Assalamualaikum....Hye..jom try nie lak..free jer..
Xrugi pun join coz free jer xpyh byr ape2 pun........
Ade bisnes yg best saya ajak kwn2
Sign up kt link saya kasi nie...
http://prelaunchx.com/x/tweetersiti
Forex tu company matawang dunia n malaysia pun ade juga forex..
NaNti 27/8 company nie nk lancarkan prelaunchx tp siapa yg nk join lepas pada tarikh tu da kena bayar rm100..
Tp skrang siapa yg join free jer sampai tarikh 27/8

follow step ni :
01) Pertama sekali..cepat klik
http://prelaunchx.com/x/tweetersiti adalah penaja anda..anda cuma perlu klik link ini untuk info dan daftar percuma sehingga 27/08/2012.. kemudian klik 'Sign Up'. Pastu isikan Username yang anda suka..pastu isikan email anda sendiri serta password anda.. selepas itu isikan sekali lagi password anda di kotak verify password..pastikan password anda adalah sama dgn password semasa anda isikan password mula mula tadi dan mudah diingat..selepas tu Sign up..anda akan masuk kembali ke log in page..taip username anda dan password anda sama seperti yang anda taip di page sign up tadi..

02) Kedua bila anda Login, anda akan masuk ke Page akaun anda sendiri....anda lihat $100 tu milik anda. anda lihat sebelah atas kanan page akaun anda di mana ada tertulis "TASK". anda klik Task tu dan masuk ke page Task List. anda klik "click here" di area "Task: Subscribe to email updates." Isikan email anda tadi utk "
FeedBurner Email Subscription Request" dan kemudian verify subscription.

03) Ketiga, Klik petak I have subscribed dan klik "clear task".
Kemudian "click here" di area "Task: Enter your payee information." Isikan email anda di kotak "Payee Email Adress", "Payee Full Name" iaitu nama penuh anda ikut Mykad" dan isikan juga di kotak "Payee Physical Address" iaitu alamat rumah atau pejabat anda. anda kena isi nama dan alamat yg tepat dan betul krn maklumat tu akan di tulis ke dlm check anda nanti utk hantar bonus. kalau isi nama samaran atau alamat tak betul, check tu akan bermasalh bila nak masuk ke akaun bank anda nanti atau check tu tak sampai ke rumah anda. dah selesai semua tu anda klik "Update Information". Kemudian di page Task list tu anda klik di kotak "I have entered my payee information! dan kemudian klik "clear task.

04) Anda akan masuk semula ke Main Page akaun anda, kemudian lihat di bawah Page bahagian "Your Referral Link". Skrg link tu dah jadi milik anda. anda dah boleh promosi link anda. Copy paste link anda dan letakkan di wall FB anda. kalu ada tweeter, blog, website sendiri, lagilah bagus krn lebih ramai org akan lihat dan klik link anda utk daftar sptmana anda buat tadi. Setiap org signup melalui link anda, anda akan dapat bonus dan commision bulanan. Lagi ramai org join melalui link anda, anda akan dpt lebih banyak bonus dan komisen. Sekiranya anda dapat 3 org signup direct melalui link anda. Lock Level 1 hingga Level 5 akan terbuka secara automatik dan anda dah layak utk menikmati bonus setiap level 1 hingga Level 5.

prelaunchX
www.prelaunchx.com

prelaunchX
www.prelaunchx.com