Saturday, March 5, 2011

WAKIL

“Ntah pape je rumate Ali tu...”

“Anak pak cik osman tu, baru lepas keluar lokap minggu lepas...”

“Aish, baik cabut je la kopiah putih tu, bawak keta macam ape je, amik lesen kat mana ntah.”

Ni sume dialog y agak2nya kalaupun kita tak penah dengar, tapi kita sendiri tukang cakap kan? (ayat last ni scr jujurnya ada gak keluar dari mulut ni bila tgk orang pakai kopiah tapi bawak keta mcm pelesit or suke suki dia je tiba2 nak masuk lane orang. ~~)

Apa yang kita nampak o belajar dari kata2 di atas?
Tajuk post ni mungkin dah memberi klu pada korang.

 Ya, selama hidup di dunia ni, kita menjadi WAKIL banyak pihak. Kita wakil kosm8 kita, kita wakil cikgu2 sekolah kita, kita wakil orang berkopiah putih, kita wakil isteri ayah kita n suaminya, dan yang paling penting  kita wakil agama kita! Jadi bila kita xkisah orang bercakap yang buruk tentang kita, ingatlah bila nama kita xcukup famous untuk menjadi sebutan orang ramai, tapi kita membawa nama baik orang2 di sekeliling kita. Jangan sesekali buat perkara yang mungkin boleh mencemarkan pandangan orang lain terhadap orang2 yang kita wakilkan di dunia ni, kesian dia kan?

Teringat satu pengisian dari seorang ustaz, manusia ni tabiatnya memang suka mencuri. Mencuri yang dimaksudkan di sini bukan memcuri harta kepunyaan orang lain tapi mencuri tabiat orang yang sering bersama kita, terutamanya kawan2 dan ahli keluarga. Buktinya, dalam hadis al-Bukhari dari Abu Musa al-Asy'ari, bermaksud:
"Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk."
Kawan si penjual minyak wangi ini sedikit sebanyak pasti akan meniru tabiat kawannya yang suka akan bau yang wangi manakala kawan si penjual tukang besi ini mungkin tanpa sedar atau tidak telah mencuri tabiatnya yang suka atau perlu bermain dengan api.

Tapi, meletakkan diri kita sebagai pemerhati atau pengungkap dialog2 di awal2 entry ni, eloklah kiranya kita elakkan diri dari menyebut nama mereka yang diwakili oleh orang yang melakukan perkara yang kurang indah dipandang mata. Lagipun, kesian la, diorang x salah pape pun tapi kita seolah2 menyalahkan mereka bila disebut2 nama mereka. 

No comments: