Friday, June 11, 2010

Di Manakah Solahuddinnya?Sesungguhnya isu Palestin bukan sekadar isu orang-orang Palestin sahaja, juga bukan sekadar isu orang-orang Arab sahaja tetapi ini adalah isu umat Islam sejagat. Masjid al-Aqsa dan Palestin adalah milik umat Islam seluruh dunia, dari timur ke barat dan menjadi milik umat generasi terdahuli, kini dan yang akan datang. Malahan, isu Palestin juga adalah isu dunia antarabangsa di atas dasar kemanusiaan sejagat dan keadilan sejarah kemanusiaan.

Firman Allah yang bermaksud,
“Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Masjid al-Haram ke Masjid al-Aqsa yang telah kami berkatisekelilingnya agar kami perlihatkan sebahagian dari tanda-tanda (kebesaran) kami. Sesungguhnya, Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” (al-Isra: 1)

Kini, bumi berkat yang memilik Masjid al-Aqsa sedang memanggil dan menyeruh seluruh umat Islam di seluruh dunia, juga buat mereka yang memilki jati diri untuk merenung dan bertanya kepada dirinya: “Apakah yang telah saya lakukan untuk menyelamatkan Masjid al-Aqsa dan Palestin?”

Masjid al-Aqsa adalah kiblat pertama umat Islam, bumi Isra’ dan Mi’raj dan masjid yang ketiga suci di sisi Allah SWT. Al-Aqsa memanggil setiap umat Islam untuk merenung dan menginsafi dirinya dengan renungan yang mendalam dan bertanya: “Apa yang telah saya lakukan untuk menyelamatkan dari pelbagai usaha konspirasi dan projek-projek untuk meruntuhkannya serta membangunkan kuil Yahudi di atas runtuhan masjid tersebut?”

Al-Aqsa kini sedang berhadapan dengan penjajahan Yahudi Zionis yang gigih berusaha untuk merubah tanda-tanda Islam dan Arab yang ada di dalamnya, mengusir penduduk-penduduk asal yang Muslim dan bukan Muslim serta ditambah dengan usaha pengyahudian Baitul Maqdis dan penjajahan bumi Palestin keseluruhannya.

Begitu juga dengan kuasa besar dunia yang melakukan konspirasi untuk melaksanakan rancanga jahat yang disusun Zionis melalui sokongan material dan politik Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Umat Islam semuanya mestilah memulakan langkah untuk mengembalikan kemerdekaan jati diri mereka kembali. Kita perlu membuat persiapan yang secukupnya dan memiliki kembali ciri-ciri umat yang cemerlang sebagaimana yang telah ditunjukkan oleh generasi-generasi sebelumnya. Setiap kita mempunyai peranannya yang tersendiri dan kita mesti bertindak secara tersusun dengan penuh kesungguhan mulai sekarang.

Firman Allah SWT yang bermaksud,
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati. Padahal kamulah orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu otang-orang yang beriman.” (ali-Imran:139)

Kemenagan Umat Islam

Sesunggyhnya kemenangan umat Islam ke atas musuhnya adalah sesuatu yang telah dijanjikan Allah SWT dan juga baginda Rasulullah SAW.

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:
“Tidak akan berlaku Hari Kiamat sehingga umat Islam memerangi orang-orang Yahudi dan umat Islam akan mengalahkan mereka, sehingga orang-orang Yahudi bersembunyi di sebalik batu dan pokok, lalu batu dan pokok itu berkata, “Wahai Muslim, wahai hamba Allah! Ini Yahudi di belakangku, marilah ke sini dan bunuhlah dia. Kecuali pokok Gharqad, kerana ia adalah pokok orang Yahudi” ” (HR Muslim)

Kemenangan itu adalh sesuatu yang telah dijanjikan Allah apabila umat Islam kembali memilik cirri-ciri umat yang cemerlang serta layak memiliki kemenagan. Namun setelah sekian lama bumi berkat yang bernama Palestin ini dijajah, setelah sekian lama Masjid al-Aqsa yang mulia ini dinoda, setelah sekian lama maruah umat ini tercalar, hati sanubari umat kerap bertanya bilakah kemenangan itu akan kembali ke tangannya? Di manakah Solahuddinya?

Jangan tengok kiri atau kanan, depan atau belakang kerana jawapan yang paling tepat ialah.........akulah solahuddinyya!

*Palestin Dijajah: Di Manakah Solahuddinnya? By Zainur Rashid Zainuddin.

No comments: